maanantai 9. huhtikuuta 2012

Linnunpöntön tekemistä

Pikkutirpat on niin kivoja, että toivon niiden pesiytyvän meijän pihapiiriin. Sitä on mukava seurailla, kuinka ne rakentaa eka pesää ja sit kohta kantaa kauheita määriä ötököitä poikasilleen. Päätin tehä siis pari pönttöö niille, vähän pesimistä helpottamaan.

Tarvitaan saha, vasara, nauloja, mitta, pora ja rautalankaa. Niin ja tietenkin lautaa, vaikkei sitä tässä kuvassa olekaan.

(Pahoittelen rumaa kuvanmuokkausta, mutta en osaa muuta käyttää kun tota perus painttia :D )


Vasemmalta oikealle: sivuseinä, sivuseinä, katto, takaseinä ja etuseinä.
Kuvasta puuttuu vielä pohja, mutta siittä mulla ei oo antaa mittoja, se riippuu vähän käytetyn laudan leveydestä. Ennen kasaamista etuseinään porataan n.2cm halkasijaltaan oleva reikä.

Eipä siittä ny kylän komeinta pönttöö tullut, mutta toivottavasti linnut ei oo niin kovin tarkkoja asumuksensa ulkomuodosta ja joku tirppaperhe tonne kotiutuis.

Toi suuaukko olis ollut hyvä reunustaa pellillä, ettei tikat nakuta sitä isommaks ja mee syömään munia. Harmi vaan, kun ei mulla ollut sellasta peltiä.

Toinen hyvä vinkki on, ettei pöntöstä saa tehdä liian tiivistä. Ilman pitää päästä kiertämään ja mahdollisen sisään sataneen sadeveden on päästävä valumaan pois. Muuten tirpparaukat joutuis vedenpaisumuksen uhreiks.

Kolmas tärkeä asia on, että pohjan (tai katon) on hyvä olla irtoava, koska joka vuosi ennen pesimäkauden alkua pöntöt on putsattava edellisen vuoden asukkaiden pesistä. Muuten joutuis aina rakentaan uudet tai purkamaan.

Siellä pihamännyssä se nyt odottaa ensimmäisiä asukkaitaan.

1 kommentti:

  1. MIKÄ LINTU SOPII MENEMÄÄN 2CM:n REIÄSTÄ? AI NIIN TIETYSTI TILINPIHISTÄJÄ.KATTO SAISI OLLA LEVEÄMPI JA KATTOKULMAKSI RIITTÄÄ 20astetta

    VastaaPoista

Risut, ruusut ja muut jutut