lauantai 24. maaliskuuta 2012

OpiskeluaTuolta lumen alta oletettavasti paljastuu aika sammaloitunu nurmikko ja tän päivän työ oli selvittää miten sen sais kuntoon. Seuraava teksti (ja viereinen kuva) on kopioitu puutarha.net sivulta:


Sammal valtaa paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta viihdy. Kun nurmikko voi hyvin, ei sammal pärjää sille elintilakilpailussa. Pysyvään tulokseen päästään poistamalla sammaloitumisen syyt: nurmikon huono ravinne- tai vesitalous, maan happamuus tai tiiviys ja alueen varjoisuus.

Jos nurmialue on erittäin sammaleinen, kannattaa nurmikko perustaa kokonaan uudestaan.

Sammaloituneelta nurmialueelta haravoidaan irtoava sammal pois, ja alue ilmastoidaan talikolla. Alue kalkitaan huolellisesti. Kalkki alentaa maan happamuutta ja estää siten sammalen kasvua. Pinnalle lisätään ohut kerros hiekkaa ja multaa. Lopuksi alue tasoitetaan jyräämällä ja kylvetään uusia siemeniä. Jos paikka on varjoinen, kannattaa valita lajikkeita, jotka menestyvät varjoisemmassakin (esim. puisto- ja etelännata). Jatkossa huolehditaan kastelusta.


Ei kovin mukavaa tekstiä, tekis mieli luopua koko nurmikon pelastamisesta ja sietää sitä sammalta. Jossei se vaikka olis kovin paha? Kohta se selviää kun se hanki eka sulais!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Risut, ruusut ja muut jutut